Bilgisayar donanımı söz konusu olduğunda, yapılacak çok fazla seçenek vardır. Vereceğiniz en önemli kararlardan biri, ne tür bir depolama aygıtı kullanacağınızdır. İki ana tip vardır: SSD ve HDD. Bu blog yazısında, hangisinin sizin için doğru olduğuna dair bilinçli bir karar verebilmeniz için her türün artılarını ve eksilerini tartışacağız.
SSD’ler, geleneksel HDD sürücülere göre birçok avantajı olan daha yeni bir teknolojidir. Çok daha hızlıdırlar, yani verilerinize daha hızlı erişebilirsiniz. Ayrıca daha az güç kullanırlar ve daha az ısı üretirler, bu da onları dizüstü bilgisayarlar ve mobil cihazlar için ideal hale getirir. SSD’lerin bir diğer avantajı da hareketli parça içermemeleridir, bu da onları daha güvenilir ve dayanıklı kılar.
HDD’ler eski tip depolama aygıtıdır ve onlarca yıldır kullanılmaktadır. HDD’lerin ana avantajlarından biri, SSD’lerden daha ucuz olmalarıdır. Ayrıca daha yüksek kapasiteye sahiptirler, yani üzerlerinde daha fazla veri depolayabilirsiniz. Ancak SSD’lerden daha yavaştırlar ve daha fazla ısı üretirler. Ayrıca hareketli parçaları nedeniyle SSD’lere göre daha kısa ömürlüdürler.
SSD ve HDD : Hangi tür depolama aygıtı sizin için uygun?
SSD’ler verilerine hızlı erişime ihtiyaç duyan kişiler için idealdir, HDD’ler ise çok fazla veri depolamak isteyenler için daha iyi bir seçimdir. Sonuçta, ihtiyaçlarınıza ve bütçenize göre tercihiniz farklı olabilir. SSD’ler ve HDD’ler hakkında daha fazla bilgi için, bu yazının sonunda her birinin artıları ve eksileri hakkındaki tablomuza göz atabilirsiniz.
Solid State Drive (SSD)
Hareketli parçaların olmaması, SSD’lerin HDD’lerden daha sessiz, daha soğuk ve daha dayanıklı olduğu anlamına gelir. Ayrıca daha az güç tükettikleri için dizüstü bilgisayarlar ve mobil cihazlar için iyi bir seçimdir. SSD’ler genellikle HDD’lerden daha uzun bir ömre sahiptir.
En önemlisi, SSD’ler HDD’lerden çok daha hızlı okuma ve yazma hızları sunar. Bu, onları oyun veya video düzenleme gibi verilere hızlı erişim gerektiren uygulamalar için ideal depolama ortamı yapar. Aslında, konu veri okumak olduğunda bir SSD bir HDD’den 20 kata kadar daha hızlı olabilir.
SSD türleri
İki tür SSD vardır: SATA ve M. SATA türü en yaygın olanıdır ve çoğu SSD’de bulunan standart bir konektör kullanır. M SSD’ler, SATA sürücülerden daha küçüktür ve farklı bir bağlayıcı türü kullanırlar, ancak çok daha yüksek hızlar sunarlar.
SSD’ler Nasıl Çalışır?
SSD’ler, verileri dönen diskler yerine mikroçiplerde depolar. SSD’lerin içindeki çipler iki yoldan biriyle düzenlenebilir: tek seviyeli hücreler (SLC) veya çok seviyeli hücreler (MLC). SLC depolama en hızlı seçenektir, ancak gigabayt başına MLC depolamadan daha pahalıdır. Kısacası, SSD teknolojisi, 20 yıldan uzun bir süre önce piyasaya sürülmesinden bu yana çok yol kat etti. Bu yüzden, bilgisayarınızın ana diski için hala bir HDD kullanıyorsa, bir SSD’ye yükseltmeyi düşünmelisiniz!
SSD’ler de Bozuluyor!
Tıpkı sabit sürücüler gibi, SSD’ler de farklı nedenlerle bozulabilir. Sabit disklerde, zamanla yıpranan, genellikle dönen bir motorun mekanik parçalarıdır. SSD’nin içinde hareketli parça olmamasına rağmen, her bellek bankasının sınırlı bir kullanım ömrü vardır. Ömrünü doldurmadan önce yazabileceği ve okuyabileceği verinin bir sınırı vardır. Sürücülerde kullanılan yazılım, sorunları en aza indirmek ve ömrünü uzatmak için bu işlemleri dinamik olarak yönetmeye çalışır. Dolayısıyla SSD kullanırken de yedekleriniz almanız önemlidir.
SSD Değişimi
Eğer ana disk olarak eski tip HDD kullanıyorsanız, SSD değişimi ile bilgisyarınızı hızlandırabilirsiniz. Değişim için teknik servis bölümümüzden destek alabilirsiniz.
SSD ve HDD : Artıları ve Eksileri
HDD’lerin Artıları
Fiyatı ucuzdur,
Geniş depolama alanı sunar.
Standart boyutlar, onarımları ve değiştirmeyi kolaylaştırır.
HDD’lerin Eksileri
Fazla güç kullanır.
Gürültülüdür.
Hareketli parçalar zamanla aşınmaya meyilli hale gelir.
SSD’lerden daha yavaştır.
SSD’lerin Artıları
HDD’lerden daha hızlıdır.
Sessizdir.
HDD’lerden daha az güç kullanır.
Çok çeşitli form faktörleri vardır.
Hareketli parça olmaması onları HDD’lerden daha dayanıklı yapar.
SSD’lerin Eksileri
HDD’lerden daha az depolama kapasitesi.
Pahalı olabilir.
Bozulursa verileri kurtarmak zordur.
0 yorum